Cupping HOLISTIK-MOK-HAYB

Ve čtvrtek 21.3. byl nejen první jarní den, ale taky jeden z dalších cuppingů u nás v kavárně. Vzorky se sešly věru kvalitní a kdo nebyl, má šanci ještě některé ochutnat v kavárně. Na stole se objevila i Geisha z Panamy z farmy, kterou zakládal potomek českého emigranta, tedy z farmy s výraznou českou stopou.

HOLISTIK

Pražírna z Budapešti, v jejímž čele stojí Zoltán Kis, který stál u zrodu známé maďarské pražírny Casino Mocca. Holistik se soustředí na opravdu prémiové kávy a my jsme ochutnávali lehkou, čajovou a hlavně květinovou Etiopii, která byla opravdu delikátní. A Kenya? Velmi intenzivně ovocná klasika s tóny limetek a rybízu.

 

MOK Coffee Roasters

MOK je z Belgie. Na tuto pražírnu natrefil Honza Židů při svém pátrání po kávě na Baristu roku. Jeho káva nám chutnala, a tak jsme se rozhodli prozkoumat tuto pražírnu trochu víc. Na espressu se u nás protočila Etiopie a Brazílie. Byly to kávy světleji pražené, takže příznivci ovocnějších káv si přišli na své.

Na cuppingový stůl se dostala jejich Etiopie, Kenya a Kolumbie. Africké kávy byly typické svojí výraznou aciditou, Etiopie byla velmi květinová, Kenya brousila jazyk výrazným červeným rybízem. Pro mě byla překvapením právě Kolumbie, která chutnala jako když se zakousnete do zeleného jablka. 

 

HAYB

Tato pražírna z Polska zaujala už svým balením kávy. Ano ano, byly to ty pěkné krabičky s plameňákem, hrochem a opicí:) Od této pražírny jsem si našel favorita v naturální Rwandě, která byla jako hromada zralého ovoce. Kenya byla tenokrát do limetek a Peru bylo skvělé, nenáročné kafe. Sladké jako datle a sušená jablka, lehká acidita, ale především výrazná sladkost.

HAS BEAN COFFEE

Stejným způsobem, tedy pomocí cuppingu, pro vás vybíráme i kávu z  pražírny Has Bean, která se už stala stálicí na našich poličkách. Je to pražírna, pro kterou jsme se rozhodli jako pro naši domácí. Abychom si mohli vybírat z portfolia jejich káv, posílají nám pravidelně parádní box plechovek s novými vzorky káv. My je vždycky pečlivě ochutnáme a ty co nás zaujmou se vždy objeví v příští objednávce. Malé plechovky nám zůstanou a my je pak dále využíváme na odvážení zrnek na filtrovanou kávu. Napadá vás, jak dále by se plechovky daly využít? Jestli ano, tak nám to přijďte do MONOGRAMU říct:)

https://monogramespressobar.cz/media/img-0310-kopie-001.jpg